Προσαρμογή του ποσοστού υγρασίας βάμβακος

Προσαρμογή του ποσοστού υγρασίας βάμβακος

Αρ. Πρωτ. 4419/10.11.2005

Προς:
- κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη σύμφωνη γνώμη των ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών όρισε, στις 22 Σεπτεμβρίου 2005 για την διαχείριση βάμβακος και ειδικότερα για τους κανόνες παράδοσης στα εκκοκκιστήρια για την φετινή χρονιά, σε πανελλαδικό επίπεδο, ενιαίο ποσοστό υγρασίας στο 15% ως ανώτερο όριο παραλαβής.

Ωστόσο, οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη δυτική πλευρά του Νομού Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα στους Δήμους Εχεδώρου, Χαλάστρας και Αξιού, καθιστούν δυσμενή την κατάσταση για τους βαμβακοπαραγωγούς των περιοχών αυτών. Οι συχνές ομίχλες που επικρατούν στην περιοχή, ιδίως κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, οι κοίτες των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα και το χαμηλό υψόμετρο της περιοχής καθιστούν πολύ δύσκολη έως αδύνατη τη συγκομιδή του βαμβακιού με τόσο χαμηλό ποσοστό υγρασίας.
Προκειμένου να επιτευχθεί το ποσοστό υγρασίας της τάξεως του 15% η συγκομιδή της παραγωγής θα πρέπει να περιοριστεί μόνο κατά τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας και σε μέρες ηλιοφάνειας. Κατά συνέπεια οι βαμβακοπαραγωγοί της δυτικής πλευράς του Νομού Θεσσαλονίκης δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την συγκομιδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2005, ως το τέλος δηλαδή της εκκοκκιστικής περιόδου. Συνεπώς η παραγωγή θα μείνει ανεκμετάλλευτη στα χωράφια και θα ζημιωθούν οι παραγωγοί.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:


- Προτίθεται το υπουργείο να εξετάσει εκ νέου το ποσοστό του ορίου υγρασίας ανάλογα με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της δυτικής πλευράς του Νομού Θεσσαλονίκης και να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή του;

- Υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί το όριο υγρασίας σε 18%, με την προϋπόθεση να αφαιρείται η επιπλέον υγρασία στα κιλά, για τις εν λόγω περιοχές, προκειμένου να μπορέσουν οι βαμβακοπαραγωγοί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μην μείνει ανεκμετάλλευτη η παραγωγή τους;

Απάντηση Υπουργείου